Από μαθητής λυκείου ερευνητής του CERN για μία ημέρα

Από μαθητής λυκείου ερευνητής του CERN για μία ημέρα

PhysicsΌπως κάθε Μάρτιο, έτσι και εφέτος το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ φιλοξένησε 120 μαθήτριες και μαθητές λυκείου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία για μία μέρα να γίνουν φυσικοί σωματιδίων.
Οι νεαροί ερευνητές ανέλυσαν πραγματικά δεδομένα από τον καινούριο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider – LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.
Το νέο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Οι φυσικοί χρησιμοποιούν τον LHC για να μελετήσουν τα μικρότερα γνωστά σωματίδια – τους δομικούς λίθους της ύλης. Το LHC προωθεί, και ίσως αλλάξει, την κατανόηση του Σύμπαντος από το μικροσκοπικό υποατομικό επίπεδο έως το αχανές Διάστημα.
Τα πειραματικά αποτελέσματα παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο από τους φυσικούς αλλά και από το ευρύ κοινό. Η διεθνής εκδήλωση των Masterclasses επιτρέπει σε μαθητές λυκείου να γευτούν από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία, εργαζόμενοι για μία ημέρα σαν αληθινοί επιστήμονες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις 9.30, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, στην Αίθουσα Α31, και οργανώνεται από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων.
Περισσότερα από 70 λύκεια της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με τα πιο απομακρυσμένα να είναι από την Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα.
Οι μαθητές πέρασαν μία ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τομέα, καθώς και προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος και εργάστηκαν μαζί τους για να αναζητήσουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για να «ξανα-ανακαλύψουν» το σωματίδιο Ζ, τον φορέα της ασθενούς δύναμης, και το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN.
Οι μαθητές ξεκίνησαν τη μέρα τους παρακολουθώντας διαλέξεις από καθηγητές του τομέα ώστε να εισαχθούν στον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων και να προετοιμαστούν για την πρακτική ερευνητική άσκηση το απόγευμα.
Το μεσημέρι η Φοιτητική Λέσχη φιλοξένησε τους «Νέους Ερευνητές» και τους καθηγητές τους που μετά συνέχισαν τις εργασίες τους στις νησίδες υπολογιστών του τμήματος μέχρι τις 16:15. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο ερευνητικό κέντρο CERN, ενώ συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.
Η εκδήλωση είναι μέρος των διεθνών ημερίδων που οργανώνονται κάθε χρόνο τον Μάρτιο. Η εφετινή διοργάνωση των masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων πραγματοποιείται από τις 11 Φεβρουαρίου ως τις 23 Μαρτίου 2016 και συμμετέχουν περίπου 200 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 42 χώρες του κόσμου που ανοίγουν τις πόρτες τους σε πάνω από 10.000 μαθητές λυκείου για να τους κάνουν, για μία μέρα, φυσικούς σωματιδίων.
Συντονιστές της διοργάνωσης στο ΑΠΘ είναι οι κκ. Δημήτριος Σαμψωνίδης, αναπληρωτής καθηγητής, Κώστας Κορδάς, επίκουρος καθηγητής, και Χρήστος Ελευθεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής.
Πηγή: tovima.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyright © 2015 COSMOSBOOKS - Designed by webicon