Υπουργός: Έτοιμο το πόρισμα για τα κόστη 9.262 σχολείων

Υπουργός: Έτοιμο το πόρισμα για τα κόστη 9.262 σχολείων

Εχουμε  πολλά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία απορρέουν από την επεξεργασία των στοιχείων μέσω κάποιων μαθηματικών μοντέλων. Έχουμε κάνει προσομοίωση και αποτύπωση σε πέντε χιλιάδες πενήντα τέσσερις σχολικές μονάδες προσχολικής αγωγής και σε τέσσερις χιλιάδες διακόσιες οκτώ σχολικές μονάδες δημοτικών.

gavroglouΑυτό ανακοίνωσε  ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κεραμέως, με θέμα: «Στον αέρα το έργο της Επιτροπής για τη μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης».

«Αυτό μας έβγαλε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που έχουν σχέση με το τι σημαίνει το σχολείο ως οικονομική μονάδα, όχι ως παιδαγωγική μονάδα», τόνισε ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

  • Και βλέπει κανείς και τις διαφοροποιήσεις ως προς τα κόστη, ως προς τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ως προς την υλικοτεχνική υποδομή και τα λοιπά.
  • Άρα, έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη εννιά χιλιάδων διακοσίων εξήντα δύο σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα. Και το επόμενο βήμα, που ήδη αρχίσαμε εδώ και πολύ καιρό, είναι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Εκείνο που θέλω τώρα να γνωρίζετε -και κάνω μία παρένθεση, για να υπογραμμίσω αυτό που είπε η κυρία Κεραμέως, ότι πράγματι έγινε μία έκκληση στα κόμματα και τα κόμματα, εκτός από δύο, υπέδειξαν εμπειρογνώμονες- είναι ότι εμείς σεβαστήκαμε πραγματικά αυτή την κίνηση των κομμάτων και ουδέποτε έχουμε αποκαλέσει τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε αυτή την Επιτροπή -ας πούμε- εκπροσώπους του τάδε κόμματος ή του δείνα κόμματος. Και υπάρχει –νομίζω- μία εξαιρετική συνεργασία.
  • Κοιτάξτε, όμως, κάτι πρόσθετο που νομίζω ότι έχει ωφελήσει όλους μας: Αυτό είναι ότι αυτές οι επεξεργασίες ήταν εξαιρετικά χρήσιμες στις συζητήσεις που κάνουμε με τους θεσμούς. Διότι υπήρξε από τους θεσμούς μία διάσταση στις διαπραγματεύσεις μας, η οποία δεν βασιζόταν σε σοβαρές και σωστές επεξεργασίες. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι δέχθηκαν τα αποτελέσματα των δικών μας επεξεργασιών και άρα τα θέματα της εκπαίδευσης επηρεάστηκαν πολύ λίγο από τις διαπραγματεύσεις.
  •  Επίσης –και αυτό έχει σημασία- αυτές οι επεξεργασίες ήταν πάρα πολύ χρήσιμες στην έκθεση του ΟΟΣΑ που μας κατατέθηκε το 2018. Αν θέλετε, μπορώ να σας πω στη συνέχεια για αυτό.
  • Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο: Αυτές οι επεξεργασίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί και δημοσιοποιηθεί και στο οποίο, όπως είμαι σίγουρος ότι έχετε δει, υπάρχει σαφέστατη συμφωνία –αυτό σημαίνει συμφωνία και με τους θεσμούς- για την αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, αλλά και για τους μόνιμους διορισμούς.
  • Θέλω να σας πω ότι αυτά είναι λίγες από τις θετικές επιπτώσεις αυτών των επεξεργασιών. Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή έχει τριετή ορίζοντα και θα προσπαθήσουμε και τα στοιχεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να τα ενσωματώσουμε στην προσομοίωση που έχουμε κάνει, για να καταλήξουμε σε ένα συνολικό πόρισμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Κύριε Υπουργέ, εισαγωγικά θα ήθελα να αναφέρω για λόγους τάξης ότι η ερώτηση αυτή πρώτα κατατέθηκε ως απλή ερώτηση, πριν από εννέα μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2017. Δυστυχώς, όμως, δεν απαντήσατε ποτέ. Εξ ου και μετατράπηκε σε επίκαιρη ερώτηση, την οποία συζητούμε σήμερα.

 Κύριε Υπουργέ, στις 10 Φεβρουαρίου 2017, πριν από σχεδόν ενάμισι χρόνο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες τη συγκρότηση μιας Επιτροπής για τη μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Μάλιστα, σε ένα πανηγυρικό, θα έλεγα, κλίμα συμμετείχε και στην εναρκτήρια συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής.

Στην Επιτροπή αυτή ανατέθηκε, ως βασικό έργο, να συγκρίνει τις παροχές και τις αντίστοιχες δαπάνες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης και να αξιοποιήσει τα σχετικά πορίσματα, ως εργαλείο για τη διαχείριση των εκπαιδευτικών αναγκών της χώρας μας.

Ζητήσατε τότε την πολιτική συναίνεση των Κομμάτων για τη συγκρότηση της Επιτροπής και η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, συναίνεσε με προθυμία και υπέδειξε έγκυρους επιστήμονες, ειδικούς επί του θέματος, χωρίς καμία υστεροβουλία. Και αν θυμάμαι καλά, νομίζω ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συναίνεσαν πλην δύο.

Και είχατε δηλώσει, κύριε Υπουργέ, εσείς ο ίδιος ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017, δηλαδή πριν από έναν χρόνο, θα είχαν προκύψει τα πρώτα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής και ότι σε διάστημα τριών ετών θα έκλειναν και οι ψαλίδες, τουλάχιστον ως προς τις ανελαστικές δαπάνες.

Ερωτώ, λοιπόν, δεδομένου ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που είχατε εκτιμήσει τα πορίσματα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο της Επιτροπής, ποια είναι τα επόμενα βήματα, ποιος είναι ο προγραμματισμός της και πότε αναμένεται να πληρωθεί το έργο της.

Πηγή: https://www.esos.gr/arthra/57759/ypoyrgos-etoimo-porisma-gia-ta-kosti-9262-sholeion

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyright © 2015 COSMOSBOOKS - Designed by webicon