Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ οι Νομικές θα παραμείνουν σταθερές ή με μικρές απώλειες.
Αντίθετα, τεράστια βουτιά μορίων θα έχουν τα πάλαι ποτέ δημοφιλή παιδαγωγικά και οι οικονομικές σχολές. Τα περιφερειακά τμήματα στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην επιβίωσή τους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι κάποια τμήματα των ΤΕΙ θα χτυπήσουν μέχρι και 16.400 μόρια όταν άλλα θα βαλτώσουν στα 4.000 μόρια.
Αντίθετα, «βουτιά» καταγράφεται στα μόρια εισαγωγής για παιδαγωγικές και οικονομικές σχολές.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση μέχρι και 400 μορίων στις περισσότερες σχολές. Μικρότερη απώλεια, έως και 200 μορίων αναμένεται να έχουν οι νομικές σχολές. Μόρια θα χάσουν και οι σχολές Ψυχολογίας.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η Αρχιτεκτονική αναμένεται να φτάσει τα 20.000 μόρια και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στα 18.800. Άνοδος αναμένεται και στις σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, εκτός των Πολιτικών Μηχανικών που εκτιμάται πως θα χάσουν κι άλλο έδαφος.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος σχεδόν σε όλες τις σχολές. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα περάσουν τα 19.000 μόρια ενώ οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων έδωσαν τεράστια ώθηση και στα τμήματα των ΤΕΙ με αυτό της Φυσικοθεραπείας να εκτιμάται πως θα φτάσει τα 16.400 μόρια.
Άνοδος αναμένεται και στις στρατιωτικές σχολές και μικρή πτώση στη σχολή Αστυφυλάκων η οποία αναμένεται να φτάσει τα 15.800 μόρια