Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η κατανομή των εισακτέων στις διάφορες κατηγορίες εισακτέων.
Οι κατηγορίες φέτος είναι πολύ περισσότερες από τις προηγούμενες χρονιές, αφού έχουμε την παράλληλη λειτουργία δύο εξεταστικών συστημάτων. Έτσι έχουμε στα Πανεπιστήμια 6 διαφορετικές κατηγορίες υποψηφίων και στα ΤΕΙ 11 συνολικές κατηγορίες υποψηφίων. Αν σ’ αυτές τις κατηγορίες προσθέσουμε τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (Έλληνες του εξωτερικού, Αλλοδαποί-Αλλογενείς, Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, υπότροφοι, υποψήφιοι σεισμόπληκτων περιοχών, υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις, αθλητές με διακρίσεις), τότε έχουμε άλλες 9 κατηγορίες υποψηφίων., αφού οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τρεις κατηγορίες.
Κάθε κατηγορία έχει και τη δική της βάση. Συνεπώς όταν ανακοινωθούν οι βάσεις τον Αύγουστο θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος να βρει τη βάση της δικής του κατηγορίας. Προσοχή, λοιπόν, γιατί με την αγωνία της στιγμής πολλοί θα κοιτάξουν τη βάση της λάθος κατηγορίας. Στον πίνακα 1 βλέπουμε τις διαφορετικές κατηγορίες υποψηφίων. Η διαφορά μεταξύ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ υπάρχει γιατί οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπορούν να εισαχθούν μόνο στα ΤΕΙ και όχι στα Πανεπιστήμια. Έτσι στα ΤΕΙ έχουμε 5 επιπλέον κατηγορίες υποψηφίων και οι 6 κατηγορίες των Πανεπιστημίων γίνονται 11.
Κοιτάζοντας οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος τις θέσεις των εισακτέων μπορεί να απογοητευτούν γιατί στην Ιατρική Θεσσαλονίκης έχουν μόνο 6 θέσεις, στη Νομική Αθήνας 15 θέσεις και στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 9 θέσεις. Αυτό δεν κάνει πιο δύσκολη την εισαγωγή τους, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι γι’ αυτές τις θέσεις είναι μόνο το 4% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων. Βεβαίως δεν γνωρίζουμε την κατανομή τους στις κατευθύνσεις και αν αυτή είναι αναλογική. Αν δηλαδή υπάρχουν λιγότεροι από το 4%, που αποτελεί το μέσο όρο, υποψήφιοι για την Ιατρική θα πετύχουν πιο εύκολα.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι βάσεις με το νέο σύστημα μπορεί να είναι χαμηλότερες ή υψηλότερες από τις βάσεις του παλαιού συστήματος. Δεν δείχνει αυτό την ευκολία ή τη δυσκολία της εισαγωγής. Τη δυσκολία ή την ευκολία εισαγωγής δείχνει το ποσοστό. Πόσοι δηλαδή είναι οι υποψήφιοι για τις σχολές του 3ου πεδίου με το παλαιό και το νέο σύστημα και πόσοι πέτυχαν.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1097073/mpleksame-tis-baseis-mas